Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) jest coraz bardziej popularny w Polsce

Z roku na rok rośnie w Polsce i na świecie popularność pszczelego pyłku kwiatowego.

W ostatnich latach rośnie w Polsce i na całym świecie zainteresowanie pyłkiem pszczelim. Z roku na rok przybywa nam kolejnych badań, które potwierdzają wyjątkowość pyłku kwiatowego. W bardzo szybkim tempie, szczególnie na portalach i blogach o zdrowym żywieniu, rośnie też liczba artykułów o tym, jak na organizm ludzki działa pyłek kwiatowy.

Wynika z nich jednoznacznie, że pyłek pszczeli – znany także jako pyłek kwiatowy – to jeden z najbardziej zdrowych naturalnych produktów spożywczych na świecie. Pyłek stosowany jest przy leczeniu bardzo wielu chorób i dolegliwości i – poza nielicznymi osobami uczulonymi na produkty pszczele – nie ma właściwie żadnych skutków ubocznych. Zbierany przez pszczoły pyłek jest też niezastąpionym suplementem diety, dzięki któremu łatwiej nam zachować zdrowie i witalność.

Pyłek pszczeli (kwiatowy) stosowany jest, miedzy innymi, w takich chorobach i schorzeniach jak:

  • choroba niedokrwienna serca
  • niewydolność serca
  • hiperlipidemia
  • nadciśnienie i niedociśnienie tętnicze
  • zaburzenia rytmu serca
  • niedokrwistość
  • bakteryjne i wirusowe zapalenie wątroby
  • depresje
  • przerost gruczołu krokowego
  • nowotwory, także działa pomocnie przy chemioterapii
  • anemie
  • oparzenia i trudno gojące się rany

Nie do przecenienia są także właściwości wzmacniające system odpornościowy organizmu, silne właściwości adaptogenne oraz silne właściwości odżywcze, które powodują, ze pyłek pszczeli jest jednym z najbardziej wartościowych produktów naturalnych.

Więcej na temat właściwości pyłku kwiatowego (pszczelego) znajdziesz tutaj.