Z roku na rok rośnie w Polsce i na świecie popularność pszczelego pyłku kwiatowego.
W ostatnich latach rośnie w Polsce i na całym świecie zainteresowanie pyłkiem pszczelim. Z roku na rok przybywa nam kolejnych badań, które potwierdzają wyjątkowość pyłku kwiatowego. W bardzo szybkim tempie, szczególnie na portalach i blogach o zdrowym żywieniu, rośnie też liczba artykułów o tym, jak na organizm ludzki działa pyłek kwiatowy.
Wynika z nich jednoznacznie, że pyłek pszczeli – znany także jako pyłek kwiatowy – to jeden z najbardziej zdrowych naturalnych produktów spożywczych na świecie. Pyłek stosowany jest przy leczeniu bardzo wielu chorób i dolegliwości i – poza nielicznymi osobami uczulonymi na produkty pszczele – nie ma właściwie żadnych skutków ubocznych. Zbierany przez pszczoły pyłek jest też niezastąpionym suplementem diety, dzięki któremu łatwiej nam zachować zdrowie i witalność.
Pyłek pszczeli (kwiatowy) stosowany jest, miedzy innymi, w takich chorobach i schorzeniach jak:
- choroba niedokrwienna serca
- niewydolność serca
- hiperlipidemia
- nadciśnienie i niedociśnienie tętnicze
- zaburzenia rytmu serca
- niedokrwistość
- bakteryjne i wirusowe zapalenie wątroby
- depresje
- przerost gruczołu krokowego
- nowotwory, także działa pomocnie przy chemioterapii
- anemie
- oparzenia i trudno gojące się rany
Nie do przecenienia są także właściwości wzmacniające system odpornościowy organizmu, silne właściwości adaptogenne oraz silne właściwości odżywcze, które powodują, ze pyłek pszczeli jest jednym z najbardziej wartościowych produktów naturalnych.
Więcej na temat właściwości pyłku kwiatowego (pszczelego) znajdziesz tutaj.